Skip to content

Houtwormen Soorten

Wat zijn de verschillende soorten houtwormen en hoe kan je ze herkennen?

Wist je dat houtwormen eigenlijk een verzamelnaam is voor verschillende soorten houtborende insecten? Het zijn de larven van deze houtborende kevers die zich een weg banen door je houtstructuur en zo schade aanrichten. Denk aan houten constructies zoals daken, meubels of vloeren. De houtborende kevers leven dus niet in het hout, het zijn de larven die voor ellende zorgen. Hoe ziet zo’n worm eruit? Een klein geribbeld wormpje met een geelachtig lichaam en donker kopje. We sommen vervolgens een aantal insecten op die dergelijke houtwormen voortbrengen, wees dus alert als je er eentje ziet.

Soorten houtwormen

De kleine houtwormkever of kleine klopkever

De kleine houtwormkever is een vaak voorkomend houtinsect en ook de kleinste in de rij van houtborende insecten. Ze hebben een bultig lichaam, met gestreepte rug die bruin van kleur is. Ze legt 40 tot 60 eitjes in haar leven, die zich ontpoppen tot volwassen klopkevers tussen maart en juni.

De grote houtwormkever of grote klopkever

Een andere naam voor de houtwormkever is bonte knaagkever of doodsklopper. Deze keversoort is behaard, donkerbruin van kleur met geelachtige vlekjes en zijn zo’n 6 tot 8 mm lang. De vrouwtjes leggen ongeveer zo’n 40 tot 60 eitjes, waarvan de larven voornamelijk in het voorjaar in het houtverblijven en vervolgens in april en mei tevoorschijn komen als volwassen insecten. Ze hebben een voorkeur voor eikenhout of andere loofsoorten.

Zachte houtwormkever

De zachte houtwormkevers zijn zo’n 4 tot 6 mm lang en hebben een bruin – geelachtige kleur, met fijne haartjes op hun lichaam. Je vindt ze voornamelijk terug in naaldhout.

De boktor

Er zijn verschillende soorten boktoren: de drooghoutborende en de nathoutborende. De actieve soort boktor in België is de drooghoutborende kever of huisboktor. Deze is zwart van kleur en wordt tot 25 mm lang en geeft de voorkeur aan naaldhout. Aan zijn kop hangen 2 lange scharen.

Spinthoutkever

De Spinthoutkever voedt zich voornamelijk met spinthout van loofbomen. Ze is roodbruin van kleur en wordt 2 tot 6 mm lang.

Last van houtwormen?

Als je last hebt van houtwormen dan is een snelle en efficiënte bestrijding van groot belang. De houtwormen verpulveren immers belangrijke hout structuren wat tot grote beschadigingen kunnen leiden. Snel ingrijpen is de boodschap. Reken daarom op het vakmanschap van Limas hygienics. Onze experten maken een diagnose naar oorzaak en bepalen samen met jou een plan van aanpak. Enkel met een deftig vooronderzoek en een goed plan naar uitvoering zal de uitvoering op langere termijn succesvol zijn. Zo kan je weer zorgeloos genieten van jouw omgeving.

Houtworm bestrijden

Offerte aanvragen?

Vul hier alle velden in, wij contacteren u zo spoedig mogelijk en bezorgen u onze offerte